Know-how

Články z oblasti vědy, výzkumu a vývoje, které jsou určené jak odborné, tak i široké veřejnosti.

Rubrika:

  • I čokoláda může podpořit naše zdraví

    Vloženo: 24. 09. 2012

    Čokoláda a kakao, ze kterého je vyrobena, jsou také zdrojem polyfenolických látek s příznivým potenciálem pro ovlivnění vzniku kardiovaskulárních chorob a rakoviny. Tento příznivý efekt vychází z antioxidačních vlastností přítomných flavanolových sloučenin, které patří do skupiny flavonoidů. Pokud bychom chtěli „zdravě mlsat“, pak musíme vybírat pouze kvalitní čokolády s obsahem minimálně 70 % kakaové hmoty.

    Rubrika: Věda pro zdravý životní styl, Autor: Dana Vránová - Vysoké učení technické v Brně, Přečteno: 5058×

  • Role ovoce a zeleniny v prevenci civilizačních chorob

    Vloženo: 31. 08. 2012

    Ovoce a zelenina (OZ) patří k významným součástem naší výživy a přináší nám jak živiny, vlákninu a různé typy fotochemikálií, které mohou podpořit naše zdraví a zabránit vzniku některých typů civilizačních chorob (chronických neinfekčních chorob) jako rakoviny a kardiovaskulárních chorob. Ve výživových doporučeních najdeme, že bychom měli konzumovat 600 g OZ (včetně zeleniny tepelně upravené) na den a osobu, přičemž zeleniny by z tohoto množství mělo být asi 400 g. Podstatné je, aby byla dodržována co největší pestrost při výběru konzumovaných druhů OZ, protože jenom tak je možné využít jejich fytochemického potenciálu pro naše zdraví.

    Rubrika: Věda pro zdravý životní styl, Autor: Dana Vránová - Vysoké učení technické v Brně, Přečteno: 5031×

  • Fytoestrogeny

    Vloženo: 30. 08. 2012

    K zajímavé skupině rostlinných biologicky aktivních látek patří fytoestrogeny, které jsou skupinou látek, mající schopnost, díky své podobné chemické struktuře, nahrazovat ve svém účinku estradiol - ženský pohlavní hormon a tak podpořit u žen jeho slábnoucí aktivitu ve středním věku a úplnou nečinnost v období menopauzy. Je však nutné podotknout, že účinek rostlinných estrogenů je mnohonásobně nižší než účinek ženského hormonu. Estrogenní hormon estradiol řídí menstruační cyklus. Pokud je aktivní má pro ženu navíc pozitivní ochranné účinky.

    Rubrika: Věda pro zdravý životní styl, Autor: Dana Vránová - Vysoké učení technické v Brně, Přečteno: 33400×

  • Luštěniny v naší výživě

    Vloženo: 29. 08. 2012

    Luštěniny jsou zralá suchá semena luskovin, což jsou jednoleté druhů rostlin čeledi bobovitých (Fabaceae). K typickým představitelům patří hrách, fazole, čočka, sója a cizrna. Luštěniny patří v České republice k nejméně oblíbeným typům potravin. Jejich spotřeba je kolem 2 kg/osobu/rok, což je škoda, protože jsou dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny, minerálních látek a v menší míře i vitaminů a bylo by vhodné, aby byly častěji zařazovány do našeho jídelníčku.

    Rubrika: Věda pro zdravý životní styl, Autor: Dana Vránová - Vysoké učení technické v Brně, Přečteno: 5955×

  • Využití analytické odstředivky pro přípravu a studium suspenzí

    Vloženo: 28. 08. 2012

    Při studiu a přípravě suspenzí nás zajímá řada vlastností, ke kterým lze dospět pomocí různých přístrojů, které se mohou vyznačovat svými přednostmi, ale také na druhou stranu nevýhodami, nebo omezeními. V popředí zájmu často stojí vyřešení problému stability suspenze, stanovení rychlosti sedimentace v gravitačním poli, reologické vlastnosti nebo velikosti částic. Tyto informace je možné získat v rámci jednoho přístroje pomocí analytické odstředivky LUMiSizer.

    Rubrika: EnviroPoint, Jiné obory, PolymerPoint, SiliPoint, Autor: Leoš Doskočil - Vysoké učení technické v Brně, Přečteno: 4192×

  • Mozek a jeho výživa

    Vloženo: 27. 08. 2012

    Jak si zachovat duševní svěžest? Ať už před zkouškou, důležitým jednáním, nebo prostě stále a nejlépe až do pozdního věku? Pro podporu koncentrace a výkonnosti a paměti našeho mozku hraje důležitou roli kvalita a také kvantita stravy a její pravidelný přísun, dostatek kyslíku, tekutin a pohybu a také kvalitní spánek pro regeneraci. Pojďme se podívat na podporu a ochranu našeho mozku z pohledu jednotlivých vhodných živin i našeho denního jídelníčku.

    Rubrika: Věda pro zdravý životní styl, Autor: Dana Vránová - Vysoké učení technické v Brně, Přečteno: 9809×

  • Fytosteroly v naší výživě

    Vloženo: 25. 08. 2012

    Fytosteroly, jak už sám název napovídá, jsou steroly pocházející z rostlin. Nacházejí se v rostlinných buňkách, kde kromě dalších biologických funkcí hrají roli jako strukturní složky buněčných membrán. Fytosteroly se strukturálně podobají cholesterolu, od kterého se liší postranním uspořádáním řetězce. Jejich význam pro naše zdraví souvisí s jejich preventivního působení především proti kardiovaskulárním onemocněním. Pokud jsou konzumovány v dostatečném množství, mohou příznivě ovlivnit hladinu celkového a LDL - cholesterolu v plasmě.

    Rubrika: Věda pro zdravý životní styl, Autor: Dana Vránová - Vysoké učení technické v Brně, Přečteno: 9180×

  • Sůl a zdraví

    Vloženo: 25. 08. 2012

    Sůl je pro nás nositelkou chuti a jídlo bez soli si mnozí z nás už ani neumíme představit. Je nepostradatelná při výrobě potravin (pečiva, masných produktů, tavených sýrů,pochoutek typu bramborových chipsů, tyčinek apod.), používá se jako konzervační prostředek. Právě pro to, že značné množství soli přijímáme s potravinami, do kterých se přidává během technologického procesu, je nutné omezit konzumaci potravin s vysokým podílem soli, omezit solení hotových pokrmů a solit umírněně i při vlastním vaření.

    Rubrika: Věda pro zdravý životní styl, Autor: Dana Vránová - Vysoké učení technické v Brně, Přečteno: 4648×

  • Energetické nápoje

    Vloženo: 24. 08. 2012

    I když by se zdálo, že popularita stimulačních energetických nápojů, jejichž základní složkou je kofein, je záležitostí poslední doby, existují na trhu již více jak dvacet let a klasické kolové nápoje se začaly vyrábět už v roce 1904. Tyto nápoje mají svým konzumentům přinést podporu v odstranění únavy, zisku energie, zvýšení bdělosti, zlepšení kognitivních schopností a také zlepšení nálady a původně byly určeny pro občasné užití, nicméně dnes se jejich konzumace masově rozšířila a stala se módní záležitostí hlavně mezi adolescenty a mladými dospělými.

    Rubrika: Věda pro zdravý životní styl, Autor: Dana Vránová - Vysoké učení technické v Brně, Přečteno: 5973×

  • Proč lakovat fotografie?

    Vloženo: 22. 08. 2012

    „Klasické“ barevné fotografické materiály jsou ze své podstaty chráněny proti vzdušným polutantům. Protože jsou pokryty tenkou povrchovou ochrannou vrstvou, nemají vzdušné polutanty k barvivům přístup. Tato vrstva jim ale neposkytuje žádnou ochranu proti slunečním paprskům, zejména UV záření. Pod pojmem fotografie dnes zahrnujeme i barevné tisky, zhotovené inkoustovým tiskem. V závislosti na použitých materiálech se různí i jejich světelná stálost (viz. článek Životnost digitálních fotografií). Protože mezi faktory, které nejvíce poškozují tyto tisky, patří světlo, je třeba tento vliv okolního prostředí co nejvíce omezit.

    Rubrika: PhotoChemPoint, Autor: Eva Štěpánková - Vysoké učení technické v Brně, Přečteno: 4149×

1 2 333

Pomůžeme vyřešit váš problém

Volejte, pište, vyhledávejte! tel.: 541 149 301, info@chempoint.cz Skype: chempoint.cz

Uživatelské odkazy a odkazy o projektu

O projektu Aktuality Kontakt Cíle projektu Jak publikovat Přihlášení Registrace