Co v sobě skrývají rajčata?

13. 04. 2012

Související obrázky

Obr. 1

Rajče je jednou z nejzdravějších a nejoblíbenějších plodových zelenin, v čerstvém stavu i ve formě tepelně zpracovaných produktů. Vždyť taková rajská omáčka, nebo salát z rajčat, představují pokrmy, které milují lidé na celé zemi. Oblibu si získalo především pro svoji výraznou chuť.


Rajče patří mezi jedno z nejzdravější a nejoblíbenější plodovou zeleninu, v čerstvém i ve formě tepelně zpracovaných produktů, kterou si i navíc můžeme sami vypěstovat. Vždyť taková rajská omáčka, nebo salát z rajčat, představují pokrmy, které milují lidé na celé zemi. Oblibu si získalo především pro svoji výraznou chuť. Mají jen minimální množství kalorií a proto jsou vhodnou potravou při redukci hmotnosti. Přispívají ke zlepšení chuti k jídlu. Podporují látkovou výměnu, prospívají pokožce, vlasům, posiluje buněčnou strukturu a imunitu. Rajčata zejména v surovém stavu jsou součástí mnoha diet, především cukrovky, onemocnění trávicího traktu, srdce, cév a krevního oběhu. To co v sobě skrývají je z hlediska výživy vhodné pro lidský organismus, protože je plné vitamínů a blahodárných látek. Zralé rajče obsahuje 91,7-96,7% vody. Obsah sušiny je 3,3-8,3% a je důležitým ukazovatelem při konzervárenském zpracování, protože zahuštění šťávy se dělá na konstantní obsah sušiny. Podstatnou složkou sušiny tvoří sacharidy. Obsahují 1,5-4,0%, přičemž asi desetina připadá na sacharosu, zbytek tvoří glukosa a fruktosa. Nutriční obsah této skvělé plodiny je vysoký díky přítomnosti důležitých vitamínů C, E, provitamin A (především β-karotén), minerálních látek železa, draslíku, některých vitamínu B (B1, B2, B6), v menším množství vápník a fosfor, aminokyselin, vlákniny, lykopenu. Největší předností rajčat je, že je obsahují lykopen (červené karotenoidné barvivo), který patří mezi silné antioxidanty. Chrání naše zdraví před různým onemocněním, tím, že váže volné radikály v organisme. Ve zralých červených rajčatech je ho obvykle 35-75 mg/kg. Lykopen se vytváří v období zrání plodu. Vyskytuje se především v jeho v povrchových vrstvách. Podmínkou využitelnosti lykopenu z trávicího traktu je současná přítomnost tuku v potravě.
Dřív než rajče dozraje, obsahuje také látky přírodního původu s toxickými účinky tzv. glykoalkaloidy, přesněji α-tomatin a dehydrotomatin. Ty slouží jako chemická bariéra proti fytopatogenním houbám a hmyzu. Tvoří komplexy s různými steroly hub, a tím narušují funkčnost jejich biologických membrán. Během zrání je tomatin postupně odbourán přítomnými enzymy. A co se zelenými rajčaty, která nedozrála na konci léta a nechceme je vyhodit? Na to se pokusím odpovědět v dalším článku.

Autor: Mária Veselá - Vysoké učení technické v Brně Přečteno: 12104×

Komentáře

Článek nemá žádné komentáře

Vložit komentář




Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné

Pomůžeme vyřešit váš problém

Volejte, pište, vyhledávejte! tel.: 541 149 301, info@chempoint.cz Skype: chempoint.cz

Uživatelské odkazy a odkazy o projektu

O projektu Aktuality Kontakt Cíle projektu Jak publikovat Přihlášení Registrace